Aardbeien- en Groentekwekerij KropsIn de winkel treft u veel  zelfgeteelde produkten aan waaronder de aardbeien, die in binnen- en buitenland om smaak en kwaliteit bekend staan.

Producten
Kwekerij Krops verkoopt groenten en fruit met het GG-Keurmerk: bloemkool, rode/witte kool, aardbeien, aardappelen,spitskool en broccoli.

Website: http://www.geert-krops.nl/

 

Abraham’s Mosterdmakerij

Van oudsher werden in Groningen veel producten met de hand gemaakt en zeer lokaal verkocht.
De meeste van deze ambachtszaken zijn verdwenen. Abraham’s Mosterdmakerij is gebleven.
Hier wordt, als enige in Nederland, nog op ambachtelijke biologische wijze mosterd gemaakt.
De mosterdfabriek kan bezichtigd worden door het publiek. Naast de fabriek is er een restaurant waar uiteraard gerechten met Abraham’s mosterd op het menu staan.
De potjes mosterd zijn te koop in Abraham’s Mostermakerij en in de plattelandswinkels.

 

Producten

De mosterd van Abraham's Mosterdmakerij wordt met mosterdzaden uit de eigen provincie gemaakt.
U kunt hier terecht voor onder andere Groninger mosterd, honingmosterd en knoflookmosterd.


Website: www.abrahamsmosterdmakerij.nl

Bakkerij Peters

 

Bakkerij Peters werkt met Spelt, deze oeroude graansoort staat bekend om zijn gezonde en kwalitatief hoogwaardige kenmerken. Bakkerij Peters werkt samen met Stichting Spelt Pieterburen. In samenwerking met de boer en molenaar bakt bakker Peters het lekkerste biologische speltbrood. Spelt is door de jaren heen vergeten omdat de opbrengst minder groot is als die van tarwe, toch word er nu weer meer met Spelt gewerkt door zijn hoogwaardige kwaliteiten en bijzondere smaak.

 

Producten:
Ambachtelijke bakkerij Peters verkoopt speltbrood, speltbolletjes en speltkoekje met het Gegarandeerd Groningen-keurmerk.

 

Website: http://www.bakkerijpeters.nl/

Bijenstand de Driehoek

 

Bijenstand de driehoek wordt gerund door Jan en Lubbert: hobby-imkers. Als imkers houden ze zich veel bezig met de natuur en de omgeving. Daarnaast besteden ze veel tijd aan onderzoek, bijvoorbeeld door het houden van meerdere bijenvolkeren naast elkaar en deze te monitoren. Sinds 2011 lenen ze hun bijenvolkeren uit aan boeren om het bestuivingsproces van de gewassen te bevorderen. De beloning voor de imker is de honing, de overtollige honing wordt verkocht als streekproduct. De opbrengst die ze overhouden wordt weer geïnvesteerd in de hobby: de bijen.


Producten
Hier vindt u de lekkerste zomer-, linde- en koolzaadhoning met uiteraard het Gegarandeerd Groningen Keurmerk.
     

Website: http://www.bijenstanddedriehoek.nl/

Biologisch Akkerbouwbedrijf Havenga

 

De eigenaren van Landgoud, familie Havenga, telen aan de Groninger Waddenkust met veel zorg en aandacht bijzondere gewassen als oergraan ‘spelt’, witte aalbessen, gele mosterd en luzerne. Maar ook aardappelen, appels, baktarwe en bieslook. Dit allemaal op biologisch wijze, samen met de natuur. Hiervan worden heerlijke en eerlijke producten gemaakt, zoals Blanka wijn, speltpasta, sappen en siropen. Over de producten van Landgoud wordt regelmatig geschreven in onder meer de lifestyle magazines Seasons, Noorderland, Landleven, de food magazines Delicous, Elle Eten en Smaakmakend.

 

Producten
De witte bessensap en -wijn dragen het GG-keurmerk.

 

Website: http://www.landgoud.nl/

Boerderijwinkel Molema

 

Boerderijwinkel Molema is naast winkel ook kwekerij. Ze zijn gespecialiseerd in fruitteelt en maken daar veel producten van. Ze bezitten één van de Noordelijkste wijngaarden van Europa. Bij Molema kun je niet alleen eigen producten kopen maar ook veel streekproducten van andere boeren/producenten. Bij Molema is ook ruimte om zelf te proeven en te genieten van een kopje koffie of zelfgemaakt sapje. Ze organiseren wijnproeverijen en appelplukdagen.

 

Producten
In Boerderijwinkel Molema kunt u fruit en fruitproducten van het eigen fruitteeltbedrijf kopen. U kunt hier terecht voor appels (Elstar, Jonagold, Delcorf, Cox, Golden Delicious, Wellant etc.), stoof- en handperen (Conference, Doyenne du Comice, Codo, Lucas, Gieser Wildeman, St. Remy en Winterriet), kersen, kruisbessen, rode, zwarte, witte en blauwe bessen, pruimen, witte en blauwe druiven, verschillende sappen, wijnen en jams, dubbeldrank en appelmoes.

 

Website: http://www.boerderijwinkelmolema.nl/

Domies Toen

In Domies Toen, oftewel de tuin van de dominee, stamt uit de middeleeuwen. De vijver die nog steeds in de tuin ligt stamt uit omstreeks 1300. Andere gebouwen en muren die nog in de tuin te zien zijn stammen uit de 17e tot 19e eeuw. Doordat er in Domies Toen een zeer uitgebreide collectie bijzondere planten groeit heeft Domies Toen en Museum status gekregen. De kruidentuin bevat veel kruiden waarvan bekend is dat ze in de middeleeuwen ook al/nog wel gebruikt werden. U kunt Domies Toen en de theeschenkerij op eigen gelegenheid bezoeken maar u kunt ook een wandeling of andere
 arrangement boeken.

 

Producten:
Domies Toen is een unieke botanische tuin rondom de  Petruskerk in Pieterburen. In de naastgelegen theeschenkerij kunt u het boek "Stinzenplanten in Domies Toen" kopen. Ook de zondagse "börgbloumkes"- rondleiding draagt het GG-keurmerk.

 

Website: http://www.domiestoen.nl/

Echte Bakker John Meinds

John Meinds is al 20 jaar bakker in Onstwedde met heerlijke verse producten. Uiteraard kunt u elke ochtend bij hun terecht voor een vers brood, maar hun hebben veel meer! Zo hebben ze heerlijke streekgebonden producten zoals hun Westerwoldse Honingkoek, of heerlijke hardbroden!

 

Producten
Deze bakker heeft het GG-keurmerk voor de Westerwoldse Honingkoek.

 

Website: http://johnmeinds.echtebakker.nl/

Fruitbedrijf Goense

De familie Goense, akkerbouwers in hart en nieren, hebben in 1999 de stap gezet naar de biologische teelt toen zij in Marwijksoord (Drenthe) een nieuw fruitbedrijf opzetten. In het Oldambt bevinden zich nog de zwarte bessen die in allerlei streekproducten verwerkt worden. Op het bedrijf kan men zijn eigen fruit plukken.

 

Producten
Fruitbedrijf Goense verkoopt zwarte bessensap, -siroop, -wijn, -jam en -dessertsaus, en duodrank appel/zwarte bes met het GG-keurmerk.

 

Website: http://www.fruitbedrijfgoense.nl/

Grunneger Heerlyckheid

Onder deze naam worden op fruitbedrijf Bosschaart eigen gemaakte producten zoals poffert en jams op ambachtelijke wijze gemaakt. Gerrit en Cornelia delen hun prachtige fruitboomgaarden graag met anderen, zo hebben ze een rustplaats ingericht voor fietsers en verwelkomen ze graag gasten op hun camping midden tussen de fruitbomen. Tijdens de oogst organiseren ze appelplukdagen. In de plattelandswinkel worden hun eigen ambachtelijke producten verkocht evenals de producten van andere lokale bedrijven.

 

Producten
De Grunneger Heerlyckheid-producten van Fruitbedrijf Bosschaart dragen het GG-keurmerk. Te koop zijn: appeljam met kruiden, perenjam met gember, pruimen- en kersenjam, appel-perengelei, perengelei met gember,  kweekpeer-, pruimen- en kersengelei, engelbengel kerstgelei, engelengeluk kerstgelei, wintersymfonie kerstgelei, stoofperen in weck, kersen in weck en pruimen in weck.

 

Website: http://www.fruitgaard.nl/

Korenmolen Joeswert

De molen Joeswert staat in het dorpje Feerwerd in de provincie Groningen, deze molen is nog een  professioneel in gebruik zijnde korenmolen. De molen werd in 1855 als koren- en pelmolen gebouwd.  Na enkele keren bij storm beschadigd te zijn geraakt werd de molen aan het eind van de jaren  zeventig geheel gerestaureerd en daarna als productiemolen in gebruik genomen. Thans wordt er een viertal dagen in de week professioneel met de molen gemalen, al is een grote
 restauratie wederom noodzakelijk. De molen, die is voorzien van het zelfzwichtingssysteem met Van Bussel-stroomlijnneuzen, is sinds 1993 eigendom van de Molenstichting Winsum.

 

Producten
Bij Molen Joeswert kunt u volkoren tarwemeel, tarwebloem, speltpannenkoekmeel, speltbloem,  speltvolkorenmeel, speltbroodmix en roggebloem met het GG-keurmerk kopen.

 

Website:  http://www.joeswert.nl/

Mulder Pot

Molenaar Pot hoort de mooiste symfonieën in zijn monumentale krakende molen. Veel tijd om weg te dromen is er echter niet. Als molenaar is hij niet alleen verantwoordelijk voor het draaiende houden van de molen maar ook voor het inkopen, proefbakken, verhelpen van storingen, inpakken, bezorgen, meelmixen. 

Gelukkig is het resultaat er ook naar: de lekkerste gebakken broden. En dat er dan niet altijd tijd is voor vakantie,  dat is dan maar zo. De lekkerste meel en broodbakmixen zijn ook in Pot’s eigen plattelandswinkel te koop.

 

Producten
Mulder Pot heeft verschillende soorten broodmixen, zoals molenbruin, 6-granen, rozijnen en kaasui.

 

Website: www.molenmulderpot.com

St. Spelt Pieterburen / Distilleerderij Janssens

 

Stichting Spelt Pieterburen is in 1996 opgericht om meer bewustzijn te creëren voor het unieke Spelt. 

Bij stichting Spelt Pieterburen zijn onder andere ook Bakkerij Peters, Molenwinkel Joeswert en Landbouwbedrijf  Landgoud aangesloten. Stichting Spelt heeft een informatiecentrum ingericht in Domies Toen in Pieterburen om dit  bijzondere eeuwenoude product aan te prijzen.

 

Producten:
Stichting Spelt verkoopt speltjenever en speltbier met het GG-keurmerk.

 

Website: http://www.spelt-pieterburen.nl/

Telson BV

Telson, garnalentransport en verpakkingsbedrijf, wil zich in zetten voor duurzame visserij. Ze werken samen met bedrijven en vissers die zich hierin kunnen herkennen. Een mooi voorbeeld hiervan is de in gebruik name van de pelmachine van de familie Kant uit Leens. Voorheen werden de garnalen naar Marokko gebracht om daar gepeld te worden. De Machine in Leens pelt meer dan duizend kilo garnalen per dag. Ook het restafval blijft in Nederland en wordt gebruikt. Deze machine heeft in het voorjaar van 2014 een innovatieprijs gewonnen.

 

Producten:
Noordzee garnalen die zijn aangevoerd door kotters met een ZK en LO registratie.

Website: www.telson.nl

Tuinbouwbedrijf Meinardi VOF

 

Meinardi, een begrip in het Noorden. Aspergebedrijf en inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf met  vele soorten fruit, groente en twee grote winkels. Bij Meinardi worden eigen producten op ambachtelijke wijze verwerkt naar bijvoorbeeld, jams en sauzen en natuurlijk de alom bekende Krentjebrij. Meinardi is een echt  familiebedrijf…

 

Producten
Meinardi Asperges verkoopt naast asperges ook aardbeien, bosbessen en frambozen. Daarnaast verwerken ze  hun producten tot sap (appel en aardbei), wijn (aardbei, bosbes, aardbei-bosbes, framboos), jam (asperge, appel,
 aardbei, bosbes, aardbei-bosbes en winschoter rozenjam), chutney (asperge, bosbes en aardbei) bosbessen-, frambozen- en aspergeweck, appelmoes en krentjebrij.

 

Website: http://www.lekkereasperges.nl/

Van Zwol Landbouw

Landbouwbedrijf van Zwol produceert aardappels. Ze kweken maar liefst 8 soorten en deze worden ook verkocht  aan restaurants en verzorgingstehuizen. In 2012 van werd Menko van Zwol de Groninger Held van de Smaak,  door zowel de jury als publieksprijs in de wacht te slepen. Menko van Zwol is de vierde generatie van Zwol in het  bedrijf. En  één traditie heeft hij in ere gelaten: het gratis bezorgen van aardappelen aan huis.

 

Producten
Aardappelen zijn gewoon lekker en je kunt er van alles mee… Koken, poffen, bakken, bakken, souffleren en  natuurlijk pureren. Met meer dan acht soorten aardappelen, zit er voor ieders wat wils tussen en we bezorgen ze op veel plaatsen in Groningen gewoon bij je thuis. Kijk gerust een op de site en vraag een gratis proefzakje aan!

 

Website: www.delekkersteaardappel.nl

Worstmakerij Nederhoed

 

Worstmakerij Nederhoed staat voor eerlijke producten. Kleinschalig, ambachtelijk slagerswerk. Kwaliteit boven kwantiteit. Door de kwaliteit voorop te stellen heeft Jan Nederhoed al tal van prijzen op zijn naam staan,  zoals die voor de beste Snert van Nederland en de beste Worstmaker van het Noorden. De vergaarde kennis deelt hij graag, u kunt bij hem een workshop worst-maken volgen en de ambacht die slager heet leren kennen.

 

Producten
Bij Worstenmakerij Nederhoed in Leek kunt u vlees, worst en vleeswaren met het GG-keurmerk kopen.

 

Website: http://www.nederhoedleek.nl/

Zorgboerderij Pieterburen

 

Bij zorgboerderij Pieterburen werken 26 bevlogen mensen. Op de boerderij zorgen zij voor de dieren, ze melken geiten en maken kaas. Zorgboerderij Pieterburen heeft daarnaast  een boerderijwinkel.

 

Producten
Zorgboerderij Pieterburen verkoopt uit de eigen kaasmakerij en geitenboerderij: geitenkaas (hard naturel, komijn, mosterd, honing/tijm, div. kruiden en fenegriek), geitenmelk, -ijs en -boter,  geitenlamsvlees en droge worst.

 

Website: http://www.zorgboerderijpieterburen.nl/

Zuivelboerderij den Hartogh

 

Zuivelboerderij heeft ongeveer 95 koeien. Van de melk van deze koeien wordt kaas gemaakt. Maar  veehouders kunnen ook hun eigen (geiten-, schapen-, of koeien-)melk aanleveren om melk van te laten maken.
Bij den Hartogh maken ze verschillende soorten kaas zowel gewone boerenkaas als kruidenkazen. Er wordt gebruik gemaakt van eeuwenoude recepten die al generaties lang in de familie zijn.

 

Producten
Zuivelboerderij Den Hartogh verkoopt kazen met het GG-keurmerk: jonge boerenkaas, belegen boerenkaas, babyboerenkaas,  oude boerenkaas, komijnekaas, karwijkaas, brandnetelkaas, mosterdkaas, bieslookkaas en kruidnagelkaas.

 

Website: http://www.denhartoghkaas.nl/


Copyright © 2015 - Stichting Streekproducten Groningen